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DATE:  December 22, 2004 
 
TO: All Holders of the Fresno/Kings/Madera EMS Policy and Procedure 

Manuals 
 
From:  Daniel J. Lynch, EMS Division Manager 
  Jim Andrews, MD, EMS Medical Director 
 
Subject: Transportation of Prehospital Patients 
 
Recently there have been concerns and questions regarding patients being transported 
to the Heart Hospital, Veteran’s Administration (VA), Children’s Crisis Assessment 
Intervention Resolution (CCAIR), and Psychiatric Assessment Center for Treatment 
(PACT).  It was described that the procedures for transporting to these facilities were 
not clear, and the EMS Agency was asked to clarify these concerns. 
 
Heart Hospital and Veteran’s Administration (VA) 
 
While the Heart Hospital is a hospital within the Central California EMS Region, it does 
not have an emergency department and is not an approved receiving facility for 
prehospital patient transport in accordance with EMS Policy and Procedures #547, 
“Patient Destination”.  
 
Patients who are requesting transport to the Heart Hospital or Veteran’s Administration 
from the prehospital setting will require Base Hospital contact to confirm acceptance.  
Since the Heart Hospital is under the Community Medical Center organization, EMS 
personnel should contact University Medical Center when requesting transport to the 
Heart Hospital.  If attempts to contact University Medical Center are unsuccessful, EMS 
personnel should contact another Base Hospital.  EMS personnel should choose their 
Base Hospital based on the patient’s second choice when transporting to the Veteran’s 
Administration. 
 
At No time shall prehospital personnel contact the Heart Hospital or Veteran’s 
Administration directly.  Any call-ins, including ETA call-ins and patient updates, for  
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patients being transported to the Heart Hospital or Veteran’s Administration require 
base hospital contact.   
 
The Base Hospital will then contact the Heart Hospital or Veteran’s Administration to 
confirm acceptance.  If acceptance is confirmed, the patient shall be transported to 
either the Heart Hospital or Veteran’s Administration.  If acceptance is denied, the 
patient will need to choose an alternative facility other than these facilities.  The EMS 
Agency has attached an algorithm for patients requesting transport to the Heart Hospital 
or Veteran’s Administration. 
 
Interfacility transfers involving the Heart Hospital or Veteran’s Administration shall be in 
accordance with EMS Policy #553, “ALS Interfacility Transports”. 
 
EMS Units should continue to prepare patients for transport and begin transport while 
waiting for base hospital response.  Under No circumstances should EMS units wait on 
scene with stat patients for a base hospital decision for patient destination. 
 
Children’s Crisis Assessment Intervention Resolution (CCAIR) and/or Psychiatric 
Assessment Center for Treatment (PACT) - FRESNO COUNTY ONLY 
 
If the patient meets the criteria listed below, the patient shall be transported directly to 
Psychiatric Assessment Center for Treatment (PACT) if age 18 or greater or Children’s 
Crisis Assessment Intervention Resolution (CCAIR) if under 18 years of age.  Patients 
who do not meet the criteria below shall be transported to University Medical Center. 
 

• Stable vital signs 
• No acute physical complaint or injury 
• No ingestion of substances or alcohol 

 
Patients being transported to the Children’s Crisis Assessment Intervention Resolution 
(CCAIR) and/or Psychiatric Assessment Center for Treatment (PACT) do not require a 
call-in to a base hospital.  EMS units transporting patients to CCAIR or PACT are to 
transport and give report to the appropriate staff upon arrival. This applies to FRESNO 
COUNTY ONLY!  
 
If you have any questions, please contact Tim Williams at (559) 445-3387. 
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